Een belangrijk element van het vernieuwde Rechtsorde is dat er onderzoek is gehouden onder gebruikers, zoals advocaten, juristen, fiscalisten en universiteiten. Van hun feedback is gretig gebruik gemaakt bij de ontwikkeling. Productmanager Wanda Bolte: “Het bepaalt voor ons de inhoud én de prioritering.”
“We zijn bezig met iets heel moois,” vertelt Bolte over de ontwikkeling van het nieuwe Rechtsorde. “Het is de nieuwe generatie contentintegratie, een zoekmachine die snel, soepel, prettig en makkelijk door allerlei online bronnen tegelijk kan zoeken. Zodat je snel verder kunt met het advies of het processtuk waar je aan werkt. Vooral de hele ervaring voor de gebruiker moet soepel verlopen.”
Het nieuwe Rechtsorde is ontstaan op grond van diverse nieuwe wensen van gebruikers. “We merkten dat we niet echt goed meer tegemoet konden komen aan de gebruikerswensen, het oude product was niet flexibel genoeg,” schetst Bolte. “Daarnaast zagen we verandering in hoe er tegen dit soort producten wordt aangekeken.”
Het huidige Rechtsorde is geboren uit het ‘online gaan’ van boeken, tijdschriften en losbladige uitgaven. Daarom werd het eerste Rechtsorde meer gekenmerkt door een ‘cd-romachtige structuur’. Bolte: “Er komt een hele nieuwe generatie professionals aan die niet gewend is om daarmee te werken. Die zijn opgegroeid met Google, je typt iets in en het juiste resultaat komt naar boven.” Hierdoor ligt de lat voor een goede user experience tegenwoordig veel hoger, ook voor advocaten en juristen.
De gebruiker als kern
Als productmanager houdt Bolte zich continu bezig met wat de gebruikers in de kern nodig hebben om hun research te doen, en wat daarbij belangrijk of zelfs onmisbaar is. “Verrassend genoeg gaat het dan niet direct over allerlei functionaliteiten, knopjes en filters, maar vooral over snelheid, overzicht en heldere verbanden met andere relevante documenten.”
Voordat Rechtsorde aan de slag ging met het bouwen van een nieuw product, keek het team naar de kern: hoe zoeken professionals tegenwoordig naar informatie? Bolte: “Daarvoor keken we breder dan alleen Rechtsorde. Dat heeft ons ontzettend geholpen om te begrijpen wat een product in essentie wel of niet zou moeten kunnen. Dat is echt de basis van het nieuwe Rechtsorde.”
Na de eerste design sprints volgden meerdere prototypen en experimenten, steeds op basis van de primaire gebruikersbehoeften. “Waaróm iemand bijvoorbeeld een attendering aanmaakt, hoe hij dat wenst te doen en hoe dat gebruikt wordt. Wat zijn de knelpunten? Dit soort onderzoek is een voortdurend proces, niet alleen in deze fase maar ook straks bij de doorontwikkeling.”
Grote impact op de manier van werken
Voor Bolte was het spannend om terug te gaan naar de kern en daarmee juist dingen weg te laten of anders te doen. “Die gedachte heb ik nog steeds, kan dat wel?” Verrassend genoeg wordt dit veel makkelijker geaccepteerd dan verwacht: “Volgens mij heeft dat te maken met het centraal stellen van wat er echt nodig is. Gebruikers begrijpen en waarderen die focus heel goed. Dan hebben we het niet meer over features, maar over de centrale, achterliggende gebruikersbehoefte. Dit maakt ook de gesprekken met gebruikers en klanten heel anders. Sommigen helpen ons al langere tijd bij de ontwikkeling. Zij maken echt samen met ons deze reis. Ik leer ontzettend veel van deze manier van werken en van de gesprekken met onze gebruikers.”
En dat is niet alles: “Het is tof om te merken hoe onze visie en aanpak resoneert bij onze klanten. Zij vinden het ook veel prettiger om op deze manier met ons samen te werken. In de eerste plaats willen we een nieuw product neerzetten dat beter aansluit bij hoe gebruikers werken en dat ze nodig hebben. Een mooie ‘bijvangst’ is dat de relaties nog veel beter zijn geworden.”
Er liggen nog genoeg uitdagingen om de basisversie goed neer te zetten, zodat alle gebruikers over kunnen naar het nieuwe platform. “Het team is druk bezig om alle content toe te voegen aan de nieuwe omgeving en de functionaliteiten af te ronden om aan die kernbehoefte van de gebruikers. En onze gebruikers blijven betrokken bij alles wat we verder ontwikkelen. Als we merken dat iets heel belangrijk voor hen is, gaan we daarmee eerder aan de slag. We zijn daar wel kritisch op, klopt dat ook voor andere gebruikers? Zo ja, dan proberen we het zo elegant mogelijk op te lossen. Dat is onze filosofie geworden. Het moet snel, licht en gemakkelijk blijven.”