De juridische en fiscale wereld heeft toegang tot meer bronnen dan ooit. Het vinden van de informatie die je voor een zaak nodig hebt is een uitdaging en kost tijd. Rechtsorde, dé zoekmachine voor professionals in dit vakgebied, helpt daarbij. De ontwikkelaars van dit platform blijven onderzoeken hoe de beste zoekmachine eruit moet zien, want het kan altijd sneller, mooier en beter. Het resultaat: een volledig nieuw Rechtsorde.
Vorige week vertelde Ewout Vonk over de vergelijking tussen Rechtsorde en de supersnelle zoekmachine Google. Productmanager Wanda Bolte is al 5 jaar betrokken bij Rechtsorde en heeft sinds de start haar eigen missie: het centraal stellen van de gebruiker als uitgangspunt voor het platform. “Die ontwikkeling zetten we jaren geleden in en komt nu, in het nieuwe Rechtsorde, helemaal tot zijn recht!”
Hoe zorgen jullie ervoor dat de wensen van de gebruiker centraal (blijven) staan?
“Rechtsorde kende altijd veel technische snufjes. Wat op IT-gebied mogelijk was, werd geïntegreerd. Dat lijkt handig, maar bracht het echt toegevoegde waarde voor de gebruiker? Die vraag stelden we onze klanten en hun gebruikers. Ook vroegen we aan niet-klanten wat zij van een zoekmachine verwachten. Wat bleek is dat zij vooral op zoek zijn naar een overzichtelijk, soepel en compleet platform, waarop ze niet worden overvallen door allerlei technische knoppen.”
Wat deden jullie met die input?
“We brachten de vele technische mogelijkheden naar de achterkant van het platform. Minder knoppen aan de voorkant, wel het zoekresultaat dat het beste aansluit bij het vraagstuk van de jurist of fiscalist. Dat betekent dat de zoekmachine optimaal presteert en er aan de voorkant clean uitziet.
Daarnaast helpt feedback van onze testers ons ook om prioriteiten te stellen. Onze allereerste versie bevatte alleen openbare bronnen en commentaren van Sdu. We kregen al snel – en vaak – te horen dat publicaties van uitgevers zoals Kluwer onmisbaar waren en hebben toen onze planning aangepast om het toevoegen daarvan voorrang te geven. Rechtsorde is een van de meest uitgebreide zoekmachines op fiscaal en juridisch gebied, met content van bijvoorbeeld Kluwer, Sdu, Boom en andere uitgevers.”
Een clean beginscherm, hoe kregen jullie dat voor elkaar?
“Onze filosofie is: begin met het minimum en voeg alleen knoppen toe als het echt meerwaarde biedt. Bij een verzoek voor een nieuwe functionaliteit denken we niet meteen: hoe gaan we dat maken? Maar vragen we ons eerst af: zullen we dat wel maken? Zit het andere functies in de weg of voegt het iets toe? Soms zit er meer waarde in iets weglaten, om het niet onnodig complex te maken voor de gebruiker. Voordat we iets live brengen praten, testen en evalueren we met hen. Dat doen we snel en kritisch. We scrummen als team continu naar het meest gebruiksvriendelijke platform.”
Wat is de volgende ontwikkelstap van Rechtsorde?
“We blijven nieuwe informatie toevoegen, zoals publicaties van kleine aanbieders. Daarnaast werken we steeds aan de relevantie van het zoekresultaat ten opzichte van de zoekopdracht. Artificial Intelligence helpt daarbij. De techniek achter het platform wordt bijna menselijk slim en legt nieuwe, rake verbanden tussen verschillende documenten. Als een jurist zich bijvoorbeeld afvraagt of een viool fiscaal aftrekbaar is voor een professioneel violist, dan vindt het platform in de toekomst ook relevante voorbeelden voor zijn cliënt die gaan over een piano. Hoe slimmer het platform, des te soepeler we een passend antwoord op de zoekvraag kunnen realiseren.”
Zo te horen is Rechtsorde nooit af?
“Dat klopt! Naast de kansen die nieuwe technologie ons biedt, blijven we ook kijken naar ontwikkelingen bij onze klanten. En hoe Rechtsorde daarop kan aansluiten. Het is een continue, open dialoog met gebruikers. Dat maakt niet alleen het product steeds beter, maar ook ons werk leuker.”
Ben jij benieuwd naar het nieuwe Rechtsorde?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief of vraag een gratis demo aan.