Relevante jurisprudentie vinden zónder te zoeken. Dat klinkt wellicht als toekomstmuziek, maar is vanaf vandaag mogelijk met de juridische zoekmachine Rechtsorde. Met behulp van de hypermoderne zoektechnologie Bluetick, die werkt op basis van kunstmatige intelligentie, luidt Sdu een nieuw tijdperk voor juridisch onderzoek in.
Foto’s: Roel Dijkstra Fotografie
Sdu innoveert volop met Rechtsorde. Sinds 1 juli 2021 is de geheel vernieuwde versie live. Vijf maanden later gaat ‘de nieuwste generatie’ zoektechnologie live in Rechtsorde: Bluetick.
Niels Bergers, manager van Rechtsorde, licht de opeenvolging van vernieuwingen toe. “Sinds het bestaan van Rechtsorde horen wij van het werkveld hoe tijdrovend en lastig het is om de juiste juridische documenten te vinden. Een gebruiker moet namelijk altijd zelf zijn zoekopdracht vertalen naar zoekwoorden en deze moeten dan vervolgens exact terugkomen in de bronnen om gevonden te worden door een zoekmachine.
Het risico om iets belangrijks te missen is echt groot. Rechtsorde heeft eerder dit jaar een belangrijke slag geslagen door het nieuwe platform te ontwikkelen en kan hiermee informatie voortaan razendsnel en intuïtiever ontsluiten. Qua techniek is het daarnaast een geschikte basis voor innovaties om juristen nóg beter te bedienen. Bluetick is de volgende stap. Deze slimme tool zorgt ervoor dat je niet meer langdurig hoeft te zoeken naar jurisprudentie. Met één druk op de knop geeft Bluetick meteen gerichte suggesties.”
‘Kunstmatige intelligentie toegepast in het juridisch domein’
Digitale assistent
De hypermoderne zoekmachine komt uit de koker van jonge datawetenschappers van de Jheronimus Academy of Data Science. Zij hebben in 2019 voor het eerst kunstmatige intelligentie toegepast in het juridisch domein. “Bluetick helpt als digitale assistent juristen met het sneller vinden van juridische content, zoals jurisprudentie. Onze techniek houdt tijdens diepgravend juridisch onderzoek bij wat je zoekt, welke documenten je raadpleegt en welke zaken je bijvoorbeeld arceert of bewaart”, vertelt CEO Koen Aarns.
Zo werkt het
Bluetick werkt niet met zoektermen, zoals bestaande zoekmachines. “Op de achtergrond kijkt het in Rechtsorde naar de semantische betekenis van de tekst. Op basis van feiten, overwegingen en rechtsvragen komt de digitale assistent met relevante zoektreffers, zonder dat jij er naar zocht. Daarmee bouw jij snel een dossier van vergelijkbare rechtspraak en verandert deze nieuwe generatie zoekmachine jouw juridisch onderzoeken voorgoed.” Aarns vergelijkt het algoritme met Netflix of YouTube waarbij je als gebruiker op basis van kijkgedrag steeds gerichte suggesties voor vergelijkbare series, muziek of films krijgt. “Bluetick geeft dus suggesties voor juridische content.”
Veel functionaliteiten
Rechtsorde introduceert Bluetick in fases. Te beginnen met het vinden van vergelijkbare uitspraken. “Op basis van gebruikerservaringen voegen we steeds meer functionaliteiten toe. Denk bijvoorbeeld aan het doorzoekbaar maken van andere bronnen dan jurisprudentie, het doorzoekbaar maken eigen knowhow van gebruikers of attenderingen op basis van zoekgedrag wanneer er nieuwe belangrijke documenten gepubliceerd zijn waardoor een gebruiker niets belangrijks mist. Ook verbeteren we in samenwerking met Bluetick het algoritme zodat de kwaliteit steeds beter wordt. Het is een nieuwe techniek dus ongetwijfeld gaan we veel leren van ervaringen uit de praktijk. We vragen gebruikers van Rechtsorde ook nadrukkelijk om hun ervaringen te delen”, zegt Bergers.
‘Algoritme spreekt meerdere talen’
Bluetick is ontwikkeld samen met verschillende advocatenkantoren. “Zij werken er al enige mee en zijn razend enthousiast. Met de aansluiting op Rechtsorde kunnen we hen ook content van uitgevers aanbieden. Tegelijkertijd kan nu een nog groter publiek kennismaken met deze nieuwste zoektechniek die volgens de oprichter ‘over een paar jaar leidend zal zijn in het juridische werkveld in Europa’.
Andere talen leren
Het Natural Language Processing-systeem van Bluetick spreekt nu al vloeiend de Nederlandse juridische taal. “Ons algoritme hebben we inmiddels geleerd om ook andere talen te leren. Hoe meer professionals met Bluetick zoeken hoe meer het algoritme bijleert én specifiek zoekgedrag van een gebruiker leert kennen”, aldus Aarns, die samenwerkt met wetenschappers van de UVA.
De oprichters van Bluetick wonnen in 2020 de jaarlijkse 25 onder de 25-verkiezing voor de meest veel belovende ondernemer van Nederland van ondernemersplatform Sprout.
Bluetick in Rechtsorde live zien?
In een persoonlijke demo laten we graag zien wat Rechtsorde met Bluetick voor jouw organisatie kan betekenen. Vul via onder staande button je gegevens in, dan nemen we contact met je op om de demo te plannen.