Dit hele voorjaar kunnen nominaties ingestuurd worden voor de Gouden Zandlopers 2021. Jurylid Jaap Bosman verteld in dit interview met Advocatie over de Legal Innovation- en Legal Design-award. Bosman adviseert met zijn bedrijf TGO Consulting wereldwijd elite advocatenkantoren en wordt gezien als een van de meest vooraanstaande strategy consultants in de juridische sector. Bij uitstek een man die zijn licht kan laten schijnen over twee prijzen waarbij verandering en vernieuwing de kernbegrippen zijn.
Innovatie is meer dan tech
“De Legal Innovation-award vind ik één van de belangrijkste prijzen die er is,” start Bosman zijn relaas. “Kantoren die zichzelf heruitvinden, hebben namelijk als eerste nieuwe marktmogelijkheden. Daarnaast vind ik het een interessante award omdat de advocatuur en juristerij – in tegenstelling tot wat veel mensen beweren – bij uitstek een vernieuwende sector vormen. Er zijn weinig sectoren waar de afgelopen vijftien jaar zoveel veranderd is. Kijk alleen al naar de bestuursvorm, de beslissingsstructuur binnen advocatenkantoren; vroeger was dat een maatschap, nu een partnership. Een enorme verandering die de kern van kantoren raakt.”
Bosman is dan ook nieuwsgierig naar de innovatie-inzendingen. Daarbij zet hij wel een kanttekening. “Ik wil benadrukken dat vernieuwing en vooruitgang niet alleen digitaal verlopen. Ik hoop daarom dat de inzenders niet enkel met een tech-bril naar innovatie te kijken. Ook is het aanschaffen van een product – bijvoorbeeld een bepaald softwarepakket inkopen – geen innovatie. Kantoren moeten breder denken, bijvoorbeeld aan innovaties op het gebied van HR, recruitment, planning, enzovoorts.”
Geen kunstwerk
Legal design is ooit ontstaan als een innovatie in de juridische sector, maar is inmiddels zo’n vijf jaar een gevestigde discipline in Nederland. Eveneens een belangrijke Gouden Zandlopers-categorie, zo vindt Bosman. “De juridische sector bestaat uit specialistische professies, waarbij vaak een specialistisch jargon wordt gehanteerd. Juristen en advocaten werken echter niet in isolement: ze werken met klanten en wederpartijen; met mensen die niet per se een diepgaande juridische training hebben gehad, of tijd hebben om juridische info tot in detail tot zich te nemen. Het visualiseren, of anders communiceren, van tekst is dan enorm nuttig.”
Ook in de categorie Legal Design heeft Bosman een boodschap voor de inzenders van nominaties. “We zijn niet op zoek naar het mooiste plaatje. Het design hoeft niet in het Stedelijk Museum te eindigen. Het gaat om de basis: maakt het design bepaalde lastige informatie sneller inzichtelijk? Is het daarin effectief en relevant? In het verleden is het mij bijvoorbeeld opgevallen dat infographics die er prachtig uitzagen, dusdanig gecompliceerd waren en daardoor net zo lastig inzichtelijk als de brontekst.”
Coronabeslommeringen
Tot slot trekt de coronapandemie – net zoals bij de laatste editie van de Gouden Zandlopers – nog steeds haar wissel op de juridische wereld. Over de impact van het virus op de disciplines legal innovation en design, heeft Bosman zo zijn beslommeringen.
“Innoveren kan je niet alleen. Dat doe je met elkaar,” betoogt hij. “Ideeën ontstaan daarom vaak spontaan tijdens ontmoetingen op kantoor. Nu alles op afstand gebeurt, lijkt dat lastiger.” Toch hoopt Bosman op interessante inzendingen: “Wellicht blijkt juist dat, ondanks het virus, de sociale cohesie overeind is gebleven en innoveren goed mogelijk is op afstand. Of dat juist geïnnoveerd is in communicatiemiddelen vanwege het digitale werken, met betere legal designs tot gevolg. Het dubbeltje kan twee kanten opvallen.”
Nomineren voor de Gouden Zandlopers 2021 kan in negen categorieën en is mogelijk tot 30 juni 2021. Kijk op www.goudenzandlopers.nl voor een overzicht van alle awards en de nominatieformulieren. De zestiende uitreiking van de Gouden Zandlopers staat gepland voor donderdag 4 november in Amsterdam.