Wanda Bolte, productmanager bij Rechtsorde, vertelt in dit interview over haar ervaringen met samenwerken met de gebruiker om iets moois te ontwikkelen dat past bij het dagelijks gebruik van de juridische professional. Ze is al heel blij met de eerste resultaten van de bèta-omgeving.
Wat is dat? RO2?
Bij Rechtsorde werken we aan een nieuwe generatie content-integratie. Dat heeft nu de werknaam RO2. De bestaande producten zoals Rechtsorde en LI zijn al een flink aantal jaren oud. En hoewel die producten wel vernieuwen, blijft het gestoeld op oude techniek. Het idee van contentintegratie blijft natuurlijk heel mooi, in 1x zoeken door al je bronnen. De gebruikerservaring kan stukken beter. Daarom werken we aan iets nieuws – wat uiteraard gebruik maakt van technologie van deze tijd – maar vooral uitgaat van de gebruiker.
Hoe doe je dat? Uitgaan van de gebruiker?
We hadden al veel gesprekken gevoerd en onderzoek gedaan, concepten ontwikkeld en prototypes getest. Nu hebben we een beta-omgeving op ro2.nl waar gebruikers echt kunnen zoeken, in wet-en regelgeving, jurisprudentie en commentaar. Dan kun je pas zien of de dingen die we bedenken echt goed werken voor gebruikers.
En?
Haha ja. De algemene indruk is gelukkig heel goed. Waar gebruikers nu vooral tegenaan lopen is dat niet alle content er in zit die ze gewend zijn. Omdat de beta-versie een gratis versie is, zitten daar bijvoorbeeld nog niet de betaalde abonnementsproducten van uitgevers in. Daar zijn we al een eind mee op weg, maar dat mogen we simpelweg niet zomaar openstellen. En attenderingen worden gemist. Die staan uiteraard op ons lijstje, maar dat halen we dan naar voren. Zo helpen onze beta-testers ons niet alleen met inhoudelijke verbeteringen maar ook met prioriteiten stellen. Zij helpen ons de juiste keuzes maken.
“Zo helpen onze beta-testers ons niet alleen met inhoudelijke verbeteringen maar ook met prioriteiten stellen. Zij helpen ons de juiste keuzes maken.”
En wat vind je er zelf van?
Heel spannend en heel leuk. Deze manier van werken vraagt een hele open houding en veel aandacht voor je gebruikers. In plaats van grote ontwikkelcycli doen we nu vaker kleine experimenten. Dat is soms best eng, want dat kan ook vaker fout gaan. Maar dan weet je wel veel sneller wat werkt en niet. Je krijgt daarmee ook een veel beter gevoel welke richting je verder op moet. Er ontstaat echt een dialoog met gebruikers – dat is zo leerzaam en écht heel leuk.
Kijk ook op RO2.nl op meer informatie.